Crowdfunding: de nieuwe manier van financieren

Blogs, Vrije keuze artikelen

crowd

Je wilt een nieuw bedrijf opstarten of aan de slag met een project waar geld voor nodig is? Normaal gesproken ging je hiervoor naar de bank, maar dankzij Crowdfunding is dit niet meer nodig.

Hoe werkt het?

Om een startkapitaal bijeen te krijgen voor een nieuw project, biedt je deze online aan. Hierbij geef je ook gelijk het benodigde bedrag aan. Vervolgens kan iedereen die interesse heeft in jou product, project of bedrijf hierin investeren. Het idee achter Crowdfunding is dat vele particulieren zorgen voor een ruim eindbedrag, waardoor je niet meer naar de bank hoeft of samen te werken met grootinvesteerders.

Hoe kan ik investeren?

Investeringen op Crowdfunding verlopen via donaties, sponsoring, eigen en vreemd vermogen.

Bij donaties zie je niets terug van geld, dit gebeurd meestal alleen bij goede doelen. Kies je voor sponsoring, wordt je vaak met iets materieels beloond. Denk hierbij aan een naamsvermelding of het product zelf dat via Crowdfunding gerealiseerd moet worden.

Bij eigen vermogen neem je als investeerder deel in het project. Je zorgt voor een startkapitaal en deelt vervolgens mee in de waardeontwikkeling van het product, project of de onderneming.

Als je gaat voor vreemd vermogen wordt het geld dat je in legt na een bepaalde tijd terug betaald, plus rente.

Crowdfunding in Nederland

Op dit moment is geldvoorelkaar.nl het grootste Nederlandse Crowdfunding platform. In totaal is hier sinds de oprichting in 2011 al meer dan 45 miljard euro geinvesteerd in projecten, met een verwachtte stijgende lijn voor de toekomst. Sinds april 2014 is ook Kickstarter, het grootste Crowdfunding bedrijf van de wereld, actief in ons land.


Fundable. (n.d.). What is Crowdfunding? Clear, Simple Answer Here. Retrieved from https://www.fundable.com/learn/resources/guides/crowdfunding-guide/what-is-crowdfunding

Geld & Ondernemen. (n.d.). Crowdfunding. Retrieved from https://www.geldenondernemen.nl/crowdfunding/

Investopedia. (n.d.). Crowdfunding Definition. Retrieved from http://www.investopedia.com/terms/c/crowdfunding.asp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s